Сіз қызылқұлақтың дәмін татып көрдіңіз бе? Әрине, көптеген адамдар үшін өсімдік балалық шақпен, әжемен және саяжай үймен байланысты. Бұл таңқаларлық емес, өйткені Кеңес заманында қызылқұлақ кондитерлік және тамақ өндірісінде қолданылатын жемістерді алу үшін өнеркәсіптік деңгейде өсірілді. Толығырақ…
Бірте-бірте қызылқұлаққа деген қызығушылық жойылды, егін азайды, енді қызылқұлақты тек шаруашылық учаскелерінде табуға болады. Біздің ботаникалық бақшамызда қызылқұлақ дәрілік өсімдіктерді жинайтын жабық учаскеде өседі.
Қызылқұлақ (лат. Physalis ) — Solanaceae тұқымдасының өсімдіктер туысы. Атауы грек тілінен шыққан, φυσαλίς - жемісті қоршап тұрған тостағанның пішінін білдіретін «көпіршік». Қызылқұлақ халық арасында мүкжидек, изумруд жидек, қуық шие, ит шие және марунка деп аталады.
Қызылқұлақ – бұтақтанған тік немесе қисық сабақтары бар көпжылдық шөптесін өсімдік. Жапырақтары қарама-қарсы, сабақтың төменгі бөлігінде жұппен жақын немесе кезектесіп орналасады. Гүлдері дара, сабақтың бүкіл ұзындығында орналасқан. Тостағандар қоңырау тәрізді, ісінген, ашық, жасырынған сфералық қызғылт сары немесе қызыл түсті жидектер - қызылқұлақ хош иісті жемістері. Жеміс толық піскен кезде тостаған құрғап, түсі өзгереді.
Қызылқұлақ сәндік немесе жеуге жарамды болуы мүмкін. Сәндік жеуге болмайды, ол гүлді композициялар мен бақша учаскелерін безендіру үшін қолданылады. Жеуге жарамды көкөніс және жидек болып бөлінеді. Көкөніс қызылқұлақтың тәтті-өткір дәмі бар үлкен жасыл-сары жемістері бар. Қызылқұлақ жидектерінің жемістері орташа өлшемді, ашық сарғыш түсті, хош иісті және тәтті-қышқыл дәмі. Қызылқұлақ жидектерінің тағамдық құндылығы жоғары. Қызылқұлақ жидектерінің тағамдық құндылығы жоғары. Оларды жеу денеге жалпы күшейтетін әсер етеді және вирустарға төзімділікті арттырады. Тағамдық талшықтар ас қорыту процесіне көмектеседі, ішек моторикасын арттырады және зиянды заттарды кетіреді. Қызылқұлақ қабынуға қарсы, холеретикалық, диуретикалық, ауырсынуды басатын және бактерицидтік қасиеттерге ие.