Кәдімгі үлкенаскөк

08 января 2025,

Аскөкке ұқсайтын, иісі өте ұқсас, халық арасында аскөк деп аталатын, бірақ толығымен тәуелсіз өсімдік? Дұрыс жауап: кәдімгі үлкенаскөк. Біз бүгін дәл осы туралы айтатын боламыз. Толығырақ...

Кәдімгі үлкенаскөк (лат. Foenículum vulgáre ) — шөптесін өсімдік, шатыршагүлділер тұқымдасының Аскөк (Foeniculum) туысының бір түрі. Зауыттың танымал атаулары - фармацевтикалық аскөк, волош аскөк. Үлкенаскөктің үлкен, етті тамыры және биіктігі 90-200 см болатын түзу, өте тармақталған сабағы бар. Жапырақтары жұқа, түйіршіктелген. Гүлдері кішкентай, сары, күрделі гүлшоғырларда - қолшатырларда жиналған. Үлкенаскөк тұқымдары сопақ пішінді және жасыл-қоңыр түсті.

Жер үсті бөліктерінің ұқсастығына байланысты үлкенаскөкті кейде аскөкпен шатастырылады, бірақ олардың арасында көптеген айырмашылықтар бар. Үлкенаскөктің үлкен, етті тамырсабақты, ал аскөктің ұзын, жіңішке тамыры бар. Олардың гүлдену кезеңдері әртүрлі және, ең бастысы, аскөктің айқын дәмдеуіш иісі бар, ал үлкенаскөктің нәзік, тәтті, анис хош иісі бар.

Үлкенаскөк ежелден тағамдық және дәрілік өсімдік ретінде өсіріледі. Үлкенаскөк эфир майы медицинада, парфюмерияда, косметикада, сабын өнеркәсібінде қолданылады. Көптеген адамдар балаларға іштің ісінуі мен газдың жиналуы үшін берілетін «аскөк суы» туралы біледі. Бірақ бұл судың аскөкке ешқандай қатысы жоқ екенін бәрі біле бермейді, өйткені ол үлкенаскөктен дайындалады. Үлкенаскөктің жемістері мен эфир майы тағамға ащы дәмдеуіш ретінде пайдаланылады. Үлкенаскөк жасылдары өте жағымды, сәл тәтті, сергітетін дәмге ие. Оны тәтті тағам ретінде шикі түрде жейді, салатқа қосады, сары маймен бұқтырады және ұн мен сорпадан дәмдеуіш қосады. Үлкенаскөкті Жерорта теңізі елдерінің халықтары көкөніс ретінде пайдаланады. Шырынды жапырақтар мен жас қолшатырлар сақталады. Сабақтары мен жас қолшатырлары көкөністерді маринадтау үшін, ал жемістер нан пісіру үшін пайдаланылады.

Үлкенаскөкті заманауи сағыздың прототипі деп те атауға болады. Соңғы орта ғасырларда тынысты сергіту үшін маңызды кездесулер кезінде жиі шайнайтын. Үндістанда үлкенаскөк тұқымы әлі де осы мақсат үшін тамақтан кейін беріледі.

Жіберілімге жазылыңыз