Көптеген адамдар үшін күздің жақындауы хризантемамен байланысты. Бұл гүлді аязға дейін мол гүлдену үшін "Күздің патшайымы" деп атайтыны таңқаларлық емес. Толығырақ…
Бас Ботаникалық бақта ашық жердегі гүлді-сәндік өсімдіктердің коллекциялық аймағында хризантеманың 25 сорттары сыналады. Коллекцияның кураторы Сатеков Е.Я. Қазір участікте қызғылт, сары, қызыл, ақ, қызғылт сары, ашық қызғылт хризантемалар гүлдейді. Бірақ бастапқыда хризантемалар тек сары түсті болды. Бір аңыз бойынша, зұлым айдаһар күнді аспаннан ұрлауды жоспарлаған. Ол отты ұстап алғанда, аяқтарын өртеп жіберді. Ашулы айдаһар күнді жарып жіберді, ал жерге түскен ұшқындар сары хризантемаларға айналды. Енді селекционерлердің арқасында хризантема түрлі түстермен мақтана алады.
Хризантема (лат. Chrysánthemum) - Asteraceae тұқымдасының жылдық және көпжылдық шөптесін өсімдіктерінің тұқымы. Бұл себеттің гүлденуіне жиналған кішкентай гүлдері бар шөпті өсімдік немесе бұта. Хризантемалардың отаны - Қытай, онда олар біздің дәуірімізге дейінгі 551 жылы өсірілген. Содан кейін гүлдер Жапонияға әкелінді, онда олар бүгінгі күнге дейін ұлттық нышан болып табылады. 16 жапырақшалы сары хризантема 1889 жылы ресми түрде қабылданған Жапонияның империялық мөрінде бейнеленген, сонымен қатар хризантема монеталар мен мемлекеттік эмблемада бейнеленген, ал Жапонияның ең жоғары марапаттарының бірі хризантема ордені деп аталады.
Хризантемалар түстердің жарықтығы мен гүлдену ұзақтығы үшін ғана емес, сонымен қатар дәмі үшін де бағаланады. Қытайда хризантемадан емдік деп саналатын шарап пен шай дайындалады. Гүлдер мен жапырақтар салаттар, жеңіл тағамдар, негізгі тағамдар мен десерттер жасау үшін қолданылады. Қытай халық медицинасында хризантема мигреньге арналған дәрілік өсімдік ретінде және тәбетті жақсарту үшін қолданылады.