Барлығы естіген өсімдіктер бар, бірақ олардың қалай көрінетінін бәрі біле бермейді. Мүмкін біреу бүгін біз айтатын әйгілі иван-шайының қандай екенін білмейтін шығар. Шын мәнінде, иван-шайдың ғылыми атауы - Тар жапырақты күреңот (Epilóbium angustifolium). Ботаникалық бақта тар жапырақты күреңот дәрілік өсімдіктер аймағында және Альпинарийде өседі. Толығырақ…
Бұл биіктігі 50-ден 200 см-ге дейін жететін, жуан тамырсабақты және тік, жапырақты сабағы бар көпжылдық шөптесін өсімдік. Сабақ жоғарғы жағында сәл тармақталуы мүмкін. Жапырақтары кезектесіп орналасқан, тар ланцетті. Жапырақтың шеті тұтас немесе жұқа тісті, аздап бұралған болуы мүмкін. Төрт жапырақты қызғылт гүлдер гүлшоғырда жиналады. Гүлдену ұзаққа созылады: маусымнан тамызға дейін.
Тар жапырақты күреңот - танымал атаулардың саны бойынша чемпион. «Тал шөп» - бұл атау талдың жапырақтарымен жапырақтарының ұқсастығына байланысты пайда болды. «Отты шөп», «өрт сөндіруші» - бұл атау зауытқа берілген, себебі ол өрттерді бірінші болып толтырады. Сондай-ақ, сабақтарының жоғары баст қасиеттері үшін «жабайы қарасора» немесе «жабайы зығыр» деп аталады. Бұл талшық арқандар мен маталарды жасау үшін пайдаланылды. Гүлдену кезінде жастықтар мен матрацтарды толтыру үшін қолданылған мамықтарға байланысты «пуховик» деп аталды.
Тар жапырақты күреңот пайдалы қасиеттері үшін бағаланады. Халықтық медицинада және косметологияда кеңінен қолданылады. Ол ғасырлар бойы Ресейде шай ретінде қолданылған, шетелде "орыс шайы" және "копор шайы"деп аталған. Иван шайы тамақ дайындауда кеңінен қолданылады. Бүкіл өсімдік қолданылады: жас өскіндер мен жапырақтар бұқтырылады немесе салат дайындалады, тамырлар қуырылады, гүлдерден сироп дайындалады, жапырақтары шай суррогаты ретінде қолданылады.