Бадам

14 декабря 2022,

Біз бәріміз бадамды жаңғақ деп санауға дағдыланғанбыз, дегенмен биологиялық тұрғыдан бұл жемістің дәнегі болып табылады. Бұл жемістер «тағамдық жарамдылығы», яғни ағзаның күнделікті қажеттіліктерін қанағаттандыру үшін қажетті қоректік заттардың құрамы бойынша бірінші орында. Бадамдарда сізді таң қалдыратын нәрсе бар! Толығырақ…

 

Бадам (лат. Prunus subg. Amygdalus) - раушангүлділер тұқымдасының (лат. Rosaceae) қара өрік (лат. Prunus) тұқымдасының сүректі өсімдіктер тармағы. Бұл биіктігі 4-6 м болатын кішкентай ағаш немесе биіктігі 2-3 м-ге жететін бұта. Бадам өркендері екі түрлі болуы мүмкін: ұзартылған вегетативті және қысқартылған генеративті. Жапырақтары ланцет тәрізді, ұшы сүйір, жапырақ тәрізді болады. Гүлдер ақшыл-қызғылт немесе ақ түсті, диаметрі 2,5 см-ге дейін жетеді және бес жапырақшадан тұрады. Бадамның жемісі - былғары, жасыл, етті, жеуге жарамсыз, жалғыз жеміс серігі болып табылады. Піскен кезде құрғақ жеміс серігі тастан оңай бөлінеді. Тастардың пішіні жемістердің өздері сияқты, кішкентай шұңқырлармен жабылған, кейде ойықтары бар. Бадам төрт-бес жастан бастап жеміс бере бастайды, толық жеміс беру оныншы немесе он екінші жылы болады.
Бадам дәндерінде 67% дейін майлы май бар. Бадам - ​​әлемдегі ең жақсы өсімдік негізіндегі ақуыз көздерінің бірі, құрамында майсыз ет сияқты көп ақуыз бар, 30% дейін. Сонымен қатар, бадамның құрамында кальций, магний, фосфор және марганец, Е дәрумені мен В дәрумендері бар. Бадам қандағы липидтерге әсер етеді, ішкі ағзаларды токсиндерден тазартады, ақыл-ой белсенділігін арттырады, көруді жақсартады. Бадамды үнемі тұтыну қандағы холестерин деңгейін төмендетеді және жүрек-қан тамырлары ауруларын емдеуге ықпал етеді. Піспеген, бұзылған немесе жарамдылық мерзімі өтіп кеткен ядролардың қауіпті болуы мүмкін екенін есте сақтаңыз, өйткені олардың құрамындағы цианид улануды тудырады.
Бадам кондитерлік өнімдерді, тәттілерді, шоколадты, ликерлерді дайындау кезінде дәмдеуіш ретінде жаңа піскен күйде тұтынылады. Бадам негізіндегі көптеген тәттілердің ішінде марципан, пралине, нуга және макарун ең көп қолданылады.
Бадам қабығы алкогольдік сусындардың дәмі мен түсін жақсарту үшін қолданылады, одан белсендірілген көмір жасалады. Бадам сүті де қазір өте танымал, ол сиыр сүтін

Жіберілімге жазылыңыз