Бұрыш жалбыз дәрілік өсімдіктерді жинау аймағында гүлдейді. Ол бұл ыстықта сергітетін сусындардың ингредиенттерінің бірі. Жалбызбен бірге қарапайым су да әлдеқайда дәмді болады. Бұрыш жалбыздың тамаша дәмінен басқа емдік қасиеті де бар. Толығырақ…
Бұрыш жалбыз (лат. Méntha piperíta) - Lamiaceae тұқымдасының Mentha туысының бір түрі. Тұқымның атауы жер асты әлемінің құдайы Аидтың сүйіктісі Минта нимфасының атынан шыққан. Аидтың әйелі Персефона қызғаныштан оны өсімдікке айналдырды.
Бұрыш жалбыз – биіктігі 30-100 см тік, бұтақтанған сабағы бар көпжылдық шөптесін өсімдік. Жапырақтары ұзартылған-жұмыртқа тәрізді және үшкір, шеттері өткір немесе тістелген. Гүлдері кішкентай, қызғылт немесе бозғылт күлгін, масақ тәрізді гүлшоғырға жиналған. Маусымның аяғынан қыркүйекке дейін гүлдейді. Табиғатта жоқ. Бұл Англияда сулық жалбыз мен масақты жалбызды будандастыру арқылы жасалған гибрид.
Жалбыз «дене кемістігі» мен «психикалық азапты» емдейтін дәрі ретінде Ассирияның, Римнің және Мысырдың тарихи куәліктерінде айтылған. Хош иісті майлар көңіл-күйді жақсарту үшін дем алды, жаңа жапырақтардан жасалған гүл шоқтары «ақыл-ойды нақтылау» үшін киілді, қайнатпалар асқазан мен тіс ауруы үшін ауызша қабылданды, сергіту және жәндіктердің шағуынан қорғану үшін тұнбалар теріге жағылды. Римнен жалбыз Еуропаның солтүстігіне келді, онда ауызға, денеге және тұрғын үйлерге арналған дәмдеуіш ретінде тамыр алды.
Оның бай құрамының арқасында жалбыз антисептикалық, қабынуға қарсы, тыныштандыратын және қан тамырларын кеңейтетін әсерге ие. Жалбыздың пайдалы қасиеттері косметика, парфюмерия, тіс пастасы, дәрі-дәрмектер өндірісінде қолданылады. Құрамындағы ментол өсімдікке ерекше дәм мен хош иіс береді, соның арқасында ол коктейльдердің, салаттардың, лимонадтардың, кондитерлік өнімдердің дәмін жақсартады.