Неліктен гүлдер әртүрлі иіс шығарады?

16 августа 2022,

Әрине, сіз әр гүлдің өзінің ерекше хош иісі бар екенін және әрқашан жағымды емес екенін байқадыңыз. Бұл таңқаларлық емес, өйткені гүлдер адамдардың көңілінен шығу үшін иіс шығармайды. Олардың бұған басқа себептері бар. Толығырақ…

Гүлдердің хош иісінің көзі - эфир майлары, дәлірек айтқанда, жапырақшалардың жасушаларында немесе гүлсеріктерде болатын ұшпа заттар. Белгілі бір жағдайлар туындаған кезде майдың құрылымы ыдырап, оны ұшпа қосылысқа айналдырады. Біз гүлді хош иісті сезініп, дем аламыз.
Бұл ұшпа заттар өсімдік өмірінде маңызды рөл атқарады. Олар өсімдік ағзаларындағы метаболикалық процестердің жүруіне ықпал етеді. Булану кезінде эфир майлары өсімдікті хош иісті бұлтқа орайды, ол оны күндіз қызып кетуден және түнде тым суытудан қорғайды. Түрлі түсті майлардың химиялық құрамы әртүрлі, сондықтан өсімдіктердің әр алуан түрінің өзіне ғана тән ерекше иісі бар.
Алайда, барлық гүлдердің иісі әртүрлі болуының басты себебі - тозаңдандыру үшін жәндіктерді тарту. Өсімдіктерге тозаңдандырғыштардың біреуіне барып, екіншісіне бірдей ұшқаны пайдалы. Содан кейін гүлдерге бөтен емес, өз түрлерінің тозаңы түседі. Мұны істеу үшін гүлдердің жәндіктерге оларды тануға көмектесетін ерекшеліктері бар: пішіні, түсі және, әрине, иісі. Оның құрамына "қажетті" тозаңдандырғыштар үшін тартымды заттар кіруі мүмкін. Хош иісті және тәтті хош иістері бар гүлдерді аралар тозаңдандырады, ал ащы және жемісті иісі бар гүлдер қоңыздарды тартады. Иістің көмегімен жыртқыш өсімдіктер олжаны тартады. Кейбір гүлдердің иісі шөп қоректі жануарларды қорқытады және оларды жеуге жол бермейді. Кейбір "хош иістер" мүлдем жиіркенішті болып көрінуі мүмкін, мысалы, шіріген еттің иісіне ұқсас, бірақ олар сонымен қатар белгілі бір топқа, мысалы, шыбындарға тартымды. Гүлдің хош иісінің қарқындылығы температура мен жарық деңгейіне байланысты болуы мүмкін, күннің немесе түннің белгілі бір уақытында иіс күшейе алатын гүлдердің түрлері бар. 

 

Жіберілімге жазылыңыз